Művészet 3 / Zene
Antonín Dvořák (1841 – 1904) cseh zeneszerző imádta a mozdonyokat, a számukat is felírta, feliratta. Leendő veje, Josef Suk egyszer melléfogott, mert a szeneskocsi számát olvasta le. Dvorák a lányának: „És ehhez az emberhez akarsz feleségül menni?” Majdnem mindenki itt van, aki számít, infóval és zenével.. Britten: Fiatalok zenei kalauza > Változatok és fúga egy Purcell-témára, op. 34. - (Az első linken Hollerung Gábor karmester - grafika: Jack Daly.) Tavasz áldozat (Rite of Spring), animált grafikus verzió. - Sztravinszkij: „Prokofjev napjaink legnagyszerűbb orosz zeneszerzője, persze csak utánam” A 65 legnépszerűbb klasszikus mestermű, amit mindenki ismer, de senki sem emlékszik a nevére, vagy igen + Csajkovszkij és a téli sport. Shakespeare Rómeó és Júliája sok zeneszerzőt megihletett; a történet egyik legnépszerűbb megzenésítése Prokofjev balettje. - A Pr4 linken nézd meg, hogy nő ki ebből a zenéből a Star Wars birodalmi indulól! Verdi: Trubadur, Di quella pira (Ó, szörnyű máglya): Manrico áriája, 3. felvonás. A >Tr2 linken nézd meg az opera rövidített, de könnyen érthető :) cselekményét! Az Il Volo (A repülés) egy olasz popera trió, a Sanremói dalfesztivál megnyerésével ők képviselhették Olaszországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon, Bécsben. - Itt Verdi Traviatajából a híres Pezsgőáriát éneklik. Az ének a Vezúvra felvezető siklóvasút (funicolare) átadása alkalmából született 1880-ban, - szerzője Luigi Denza. A Mikrokozmosz helyenként Erik Satie zongoradarabjaira (Gnossiennes) emlékeztet... Sosztakovics: II. Jazz Szvit, 2. keringő (ne hagyd ki). Rimszkij-Korszakov a Sherezádé című szvitjét zseniálisan színes hangszereléssel és “keleti ízekkel” fűszerezte, de ugyanez áll Szadko c. operájából a hindu dalra is.
Az osztályfőnök - Atyaúristen - lemaradt!
Fiatalok és a szimfoni- kus zene? Vagy nem?
Egy orosz, aki zenét álmodott Seherezádé történeteihez.
Rejtvények téli sport ráadással..
Klasszikusok - tabló
Britten / Purcell Op.34
Sztavinszkij Sz1 Sz2
Prokofjev Pr1 Pr2 Pr3 Pr4
Verdi Trubadur >Tr2
Verdi Traviata
Denza Funiculi Funicula
Sosztakovics S1 S2 S3
Rimszkij-K. R1 R2 R3 R4

Szemelvények

Stúdió
.
Roberto Alagna rádiófelvétele 1994-ben. Verdi Rigolettójából a mantuai herceg áriáját énekli ("La donna è mobile" - Az asszony ingatag), miközben bemutatja, hogy a herceg hogyan mondaná el mindezt mobilon a barátjának. Rossini: La Danza " tarantella napoletana" - (Andrea Bocelli - Roberto Alagna).
Verdi Rigoletto
Rossini R1 R2
Egyesek szerint Liszt Ferenc volt a 19. század Elvis Presley-je, - az biztos, hogy a Beatles megjelenésééig senkit sem vett körül olyan euforikus rajongói kultusz, mint őt. A zeneszerző, zongorista, író, rajzoló, bohém, különc és csodabogár, a huszadik század avantgárd mozgalmainak előfutára. – Az S2 linken nézd meg Seth Ford-Young feldolgozását is, az S3-on a Pièces Froides-t (a végén a korabeli híres festők listája).
“A zene az a titkos nyelv, melyen a fák, az állatok és az emberek egykor, a boldog ősidőkben, beszéltek egymással.... Mindenből zene árad, mindent ezen a mágikus ősnyelven keresztül értünk csak meg.” (Fónagy Iván) “A zene odafent van… (Vukán György) „Senki nem tudja mi valójában a zene...Talán az egyetlen lehetséges válasz az, hogy a zene maga a Teremtés.” (L. Price)
Hallottál már a flow jelenség- ről? A zene fényesíti az agyat.
Joaquín Rodrigo (1901-1999) 3 éves korától vak - spanyol klasszikus zeneszerző. Egyéni stílusát a neoklasszicizmussal, és a spanyol zenei folklór elemeivel ötvözi. Itt a Fantasía para un Gentilhombre gitárkoncertjének (Part 2) egy részletét hallhatod. A helyzet reménytelen, de nem súlyos. Két "klasszikus" után jön az őrült nők ketrece..., - azért próbáljuk megkeresni a csiszolatlan gyémántokat! Vagy mi vagyunk csiszolatlanok? A műsorvezetők: Bősze Ádám, Becze Szilvia, Bolla Milán, Fellegi Lénárd, Némethy Attila és Radványi Dorottya (2018). - Tudtad, hogy Bősze Ádám szerzetesként kezdte? (flowcycle.hu)
Rodrigo R1 R2
F. Gulda
Kortárs K1 K2 K3 K4
Bartók, délelőtt / délután
Dvořák D1 D2 D3
Liszt L1 L2
Satie S1 S2 S3 S4
Bartók B1 B2
Zseni, különc, komikus. "Üldögélek majd egy rózsaszínű felhőn és zongora-kettőst játszom Mozarttal. Nap nap után, az idők végezetéig. Olykor tartunk egy rövid szünetet, a kritikusok meg le vannak ejtve." - Friedrich Gulda elképzelése a mennyországról. Klasszikus zene jazz, boogie és rag verzióban (Lord Vinheteiro - Fabricio André Bernard Di Paolo - brazil hangmérnök, korábban állatorvos! - melyik az igazi?) Nézz bele...
Klasszikusok másképp
A zongoristák 13 típusa
© þ thorny question
Internet-rádió klassikus zenével  / operával.
RadioGarden-Classic & Opera
(a képek nagyíthatók, bennük szöveggel )