Művészet 3 / Zene 2
Szélben pálmalevél – az 1945-48 közötti koalíciós korszak slágerei (recorder.blog.hu). A dzsessz-sztenderdként ismert Limehouse Bluest most négy változatban hallhatod (a Limehouse district valamikor East-London kínai negyede volt. A fúvócsöves nő hivatásos ébresztő: kilőtt borsószemmel kopogtatta a munkások ablakait.) A Tuba Skinny egy New Orleans-i hagyományos jazz együttes, az 1920-as -30-as évek korai jazz és blues zenéjét játszzák. Fantasztikus hangulat, a nézők nem bírják tánc nélkül :) A Club des Belugas egyike a legjobb lounge & nujazz együtteseknek Európában. Zenéjüket az ötvenes, hatvanas és hetvenes évekbeli amerikai soullal és brazil ízekkel ötvözik. Anita O'Day (1919 - 2006) a 40-50-es évek híres amerikai dzsesszénekesnője. - Az 1. linken a Newport Jazz Fesztiválon énekel 1958-ban, jó a közönség is. – 3 link: ez már a Charlie Barnet zenekar (Early Autumn). A dzsessz sztenderddé vált "A Night in Tunisia" Dizzy Gillespie szerzeménye. A számot a 40-es évek elején írta, amikor Benny Carter zenekarával játszott. Ez a Les Brown változat szerintem jobb az eredetinél. Postmodern Jukebox (PMJ): Careless Whisper - Gájer Bálint és Budapest Táncstúdió: Sway (Óbudai Főtér). Beethoven nem az, aminek gondoltad. 19. századi popzene, pezsgővel mégjobb (skót népdalfeldolgozások, Come fill, fill, my good fellow!) 20. század, Cole Porter híres száma (1929) - melyik előadóra szavazol? Nálam a Kirby Stones (P4) a nyerő az 50-es évekből. Örömanya jöjjön ki, hogy az ajtót nyissa ki, eressze be a vejét, a lánya szeretőjét! Az 1959-es felvétel Amerikában 2002-ben háromszoros platina minősítést nyert el, így minden idők legkelendőbb jazz felvétele lett. Davis mellett Cannonball Adderley, John Coltrane, Bill Evans, Paul Chambers és Jimmy Cobb játszik. A legismertebb sweet bandek (szimfonikus dzsessz) a '20-as évektõl Paul Whiteman, Guy Lombardo és Les Brown nevéhez kapcsolódnak. Utóbbi zenekarával gyakran lépett fel Lucy Ann Polk az 50-es években.
Limehouse district: London egykori kínai negyede - Az L2-n divatbemutatót is látsz. - A képek nagyíthatók
New Orleans stílus, óriási hangulat, járókelők, tánc.
USA a negyvenes évek- ben, korabeli FF fotók.
Anita O’Day: fantasztikus hang (40-50’s).
Dzsessz L1 L2 L3 L4
Dzsessz+tánc T1 T2 T3
Pop dzsessz B1 B2 B3
Dzsessz - O’Day A1 A2 A3
Dzsessz - Les Brown
Vintage jazz VJ1 VJ2
Pop19
Pop20 P1 P2 P3 P4
Dzsessz- M.Davis
Dzsessz - L. Ann Polk

Szemelvények

.
The Four Freshmen (new) - The Hi Lo's - The Manhattan Transfer (a képen az utóbbiak). 20. század. - P1: lemezt csak így érdemes hallgatni.
Dzsessz-vokál V1 V2 V3
Pop20 P1 P2 P3
Férfi manökenek. Ma nöken, holnap nöked. - Az 50-es évek divatja a svájci sapka volt, a divatőrültek még egy lukas kétfillérest is ráhúztak a sapka 'antennájára'. 21. század, Erik Sumo. - Gyenge a látásod? Elsózod a levest, elejted a hot dogot és még a fagyidat is elrabolják, - de egy szerethető optikussal minden rendbe jön!
„A zene az egyetlen anyagtalan bejárat egy olyan világba, amely magasabb a tudásnál.." (Beethoven) "Zeneidő: Mikor az élet bocsánatot kér azért, amilyen máskor" (Fodor Ákos)
A világhírű KOHAR Symphony Orchestra and Choir az örmény hagyományokat a szimfonikus dzsesszel vegyíti. A 2. link dallamát gyerekként sokat hallottam a rádióban az 50-es évek elején magyar szöveggel (3. link). Rákosi idejében ilyen volt a popzene. Most csodálkozni fogsz. - A Monti csárdás egy Észak-Koreai popzenekarral, továbbá Bánhegyi Adrienn ugrókötél világbajnokkal! Pura Alcantara de Byström: Virgenes del Sol (a perui énekesnő Yma Sumac méltó utódja).
Táncház’ T1 T2 T3
Régizene R1
Monti csárdás M1 M2
Magyar slágerek 1945-48
Magyar slágerek 50’s
Pop21 Po1
Táncház T1
A Musica Historica és Ioculatores együttesek zenéje a 2018-ban felújított Román csarnok lenyűgöző ornamentikájával a XIII. századot idézik (Szépművészeti Múzeum, Budapest). No comment. Ennio Morricone (1928 – 2020) a filmzene egyik legnagyobb alakja. Itt a Jó, a rossz és a csúf c. western (a főszerepekben Clint Eastwood, Lee van Cleef és Eli Wallach) kisérőzenéjét hallhatod / láthatod az eredeti, mégis szokatlan hangszereléssel. Ha 2 füled van, hasonlítsd össze a dalok két változatát - ha mindkettő automatikusan indulna az egyiket állítsd le. - D4: Ray Charles világslágere (Hit The Road Jack) az ironikus azerbajdzsáni változatban.
Dallamtapadás, earworm, kognitív viszketés...
Hallottál már a dallamtapa- dásról?
Világszerte éneklik az "oroszlán-dalt", szerzője mégis szegényen halt meg (de az oroszlán frizurája szuper).
Wimoweh W1 W2 W3 W4
Stúdió
One Man Band
Filmzene
V.Doubler D1 D2 D3 D4
„A zene az egyetlen anyagtalan bejárat egy olyan világba, amely magasabb a tudásnál.." (Beethoven) A képen a Rőtökör Társulat látható a Somogy megyei Szennáról. Egy TV műsorban azt mondták, hogy dudás alapú társadalmat építenek. Nézzünk meg 3 kelta társulatot is!
Dudás alapú társadalom
© þ thorny question
(a képek nagyíthatók, bennük szöveggel )
Georges Brassens sanzonjai a Pomplamoose, és saját előadásában. Brassens dalait az 50-es években a Kossuthon lelkesen hallgattam, aki egyébként az első dalt 1956-ban, a másodikat 1964-ben írta.
Francia sanzonok Po1 Br Po2