Nosztalgia 1
Emlékszel a gőzmozdony hangjaira? A 424-esére vagy a Truman mozdony klikk-klakkjára? A szemedbe repülő koromszemcsékre? A 60-as években elkezdődött a gőzösök kivonása... Hallgass bele Sáry László Lokomotív szimfóniájába, távíró is van benne... A plakátok magukért beszélnek. A kisérőzene Erdélyi Mihály 1934-es Dorozsmai Malom c. operettjéből származik, átirata Puszta Fox néven világszerte siker lett Géczy Barnabás zenekarával, ill. a Manhattan Transfer  átdolgozásában (Jealous Eyes). A magyar Orion Rt. Európa hírű híradástechnikai gyárként már 1937-ben televíziós-labort is létesített, és június 21.-én próbasugárzás keretében a Tungsram T betűjét, és a Mikiegér figurát közvetítette. (Egyik részlegük termoszt, ampullát is gyártott) Az Áller Képes Családi Lapja hetilapként hazánkban 1924 - 1927 között jelent meg, a Dániában 1877-ben indult, és több országban (USA, Svédország) megjelent újság magyar változataként. Nagy népszerűségre tett szert szórakoztató tartalma miatt. 1923-ban az I. vh. és a Tanácsköztársaság után pár évvel! a Gellért szálló mellett már hidroplán kikötő nyílt a Dunán. 'Artlúm a kalba' - mágikus formula (mantra) a védikus hagyományokból. Csak akkor van hatása, ha visszafelé olvasó gurutól származik...A képen a Műcsarnok (Bp. Hősök tere) látható. MTVA Archivum: történelmünk feketén fehéren. Fotó- és mozgóképtár, kottatár, rádióarchívum, sajtóarchívum (egy részük később nyit, ill. igényelni kell). Fortepan, Retronom. Lenin vagy nem Lenin: az itt a kérdés...(Hamlet, 1949) Radio Luxembourg, a 60-as évek legendás popzenei rádiója. A honlapjukon megtalálod a Top Twenty 1962, 1965 és 1966-ös számait, a 62-est számonként lejátszhatod, a két uróbbit a Top Twentyre kattintva egyben. Nu pogogyi! Orosz rajzfilm a 70-es évekből, jobb, mint a Tom és Jerry. Biba BLENDI a kis hőd (van lyen állat?) és a gonosz KORKSZ kalandos története....(80-as évek, Jugó / szlovén/ gyártmány). Játszottál vele a 80-as években? Emlékszel a zörejekre és a dallamokra? Nézd meg ezeket a "klasszikus" darabokat! Impossible - Wizzard of Wor - Quest for Tires - Aztec - Loco - Super Zaxxon - Crystals of Zong - PitStop2 Fotóim a Rádió és TV múzeumból a régi vízállásjelentéssel (az "Inn Schärdingnél" és a "hajóvonták találkozása tilos" sajnos hiányzik!) + a Szabad Európa Rádió bejelentkezéssel és a "Forgószínpad" szignáljával... A sebesség megszállottjai... Füttyös Gyurit mindenki ismerte, mindenki szerette, de senki nem tudott róla semmit pontosan, megmaradt viszont egy 1986-os dalban (talán a 70-es évek Füttyös Pepijét is ő ihlette). - A képen Esztergályos Ceciliával. Két koffer. Ennyivel távozott Karády Katalin Magyarországról, 1951. február 19-én. A képen egy önkentes? gyári kórus. A "Fehér Ház". A régi Nemzeti Színház - 1965-ben bontották le Irígylem ezt az embert... A YouTube-on további epizódok: "Joseph's Machines"
Hallottál az Adler írógép- ről, a Puszta Foxról és a Manhattan Transferről? -
Weygand Tibor a bankbetétről, Kazal László Boliviáról...
Az Áller mindenre Képes Családi Lapja.
Csodálkoznál, ha hidro- plán kikötő nyílna a Gellért Szállónál?
Attól függ, hány éves vagy.
“Nem az idő halad: mi válto- zunk, Egy század, egy nap szinte egyre megy. (Madách: Az ember tragédiája)
50-60-70-80-as évek... Az utolsó dia egy távirat, amit 1956. október 23.-án adtak fel. Jamie és a csodalámpa: Megvagyhadnagy, Szám bácsi...- 80-as évek. Kinek mi a retro? Emlékszel rájuk?
Plakát 1a 1b és zenéje
Plakát 2a 2b 2c
Áller - Oldalak + WIKI
Budapest anno B1 B2
'Artlúm a kalba’ am1 am2
MTVA Archivum A1 A2
Balaton B1 B2 B3
Budapest 1949
Munka után, estefelé
Budapest 50-es évek
A ‘Nemzeti’ anno N1 N2
Magyar retro
Begőzöltél? G1 G2 G3 SL
Radio Luxembourg
Bp. közlekedése 70-es
Jamie és a… J1 J2
A gonosz Korksz
C64 1 2 3 4 5 6 7
Kedvenceink anno
Szubjektív nosztalgia
Füttyös Gyuri F2 F3
Retro legendák
Orient Express
Pozsonyi út
Villamosok és táblák VT1 VT2
.
Tujázás - 50-es évek eleje. - Annakidején 2. ált.iskolásként csibész barátaimmal én is csináltam a 15-ös villamoson a Pozsonyi úton (Bp. XIII.) Auguste Rodin baszk sapkában, - a magyar NOR-COC svájci sapka, - és Rákosi elvtárs. - A divatőrültek még egy lukas kétfillérest is ráhúztak a sapka 'antennájára'. -„ Nor-coc sapkám hona Svájc - viseli Svarc, hordja Vájsz.” (József Attila).
Svájci sapka S1 S2 S3
Cseke László műsora a Szabad Európa Rádióban (1959 - 1992).
Cseke László - SZER
© þ thorny question
(a képek nagyíthatók, bennük szöveggel )